Dokumentet inneholder tips til hva som bør være klart før årsoppgjøret, hva som må gjøre i starten av årsoppgjøret for å ha riktig grunnlag og et godt utgangspunkt for et effektivt årsoppgjør. Dette vil gi deg et riktig resultat som igjen gir korrekt skatt og informasjon til eksterne parter.
- Forberedelse
- Avstemming
- Frister for årsoppgjør
Forberedelse
Før årsavslutningen er det viktig å se på hvilke forberedelser man bør gjøre for å få avsluttet året.
- Er alle transaksjoner som er er foretatt gjennom året faktisk bokført? Det gjelder leverandørfaktura, kvitteringer. Her vil det være datoen på faktura og kvitteringer som gjelder. Det er da kostnadene skal registreres, ikke betalingene. Betalinger kan foretas i en måned, termin eller året etter, mens kostnadene kan være i inneværende år. Du skal da ikke foreta endringer slik at fakturadato og betalingsdato blir i samme år.
- Det som også er viktig er å sjekke inngående saldo for det året du skal avstemme. Du skal ikke ha en inngående saldo på kontoene 2055, 2057, 2060, 2067, 2068, 2070 mm. Sjekk Balansen hvor tallene overføres fra det ene året til det andre. Så ved å se på “Regnskap>Balanse” vil du få en oversikt over hva som er på balansen. Sjekk mot utgående balanse året før, for å være sikker på at tallene er riktige. Sjekk mot innlevert skattemelding med næringsoppgave for forrige år.
Hva er en balanserapport
I balanserapporten ser du en oversikt over selskapets eiendeler, egenkapital og gjeld.
I resultatrapporten ser du selskapets driftsinntekter, driftskostnader, finansinntekter og finanskostnader for en valgt periode. Resultatrapporten viser resultat før og etter skatt.
Er ikke alle resultater fra foregående år ført på konto for egenkapital, vil du få avvik i rapporten.
Avvik i balansen
Avvik kan skyldes at du har glemt å overføre sluttposteringer fra årsoppgjøret, ført bilag på feil dato. Har du regnskapsfører, kan det hende du får tilsendt dette som tilleggsposteringer.
Du vil få en feilmelding om du ikke kan avslutte årsregnskapet.
Under “Regnskap>Årsregnskap” trykk på “Opprett bilag” og resultatet overføres til balansen, og privatkontoene tømmes.
Avstemme regnskapet
Før du avslutter regnskapet må du sørge for å avstemme alle regnskapskonti av betydning i balansen.
Balanse
Alle vesentlige kontoer fra 1000 til 2999 skal avstemmes og dokumenteres. Dette gjør du via knappen “Opprett bilag”, under “Årsregnskap”. Ved å se på rapporten vil du kunne se om det kan være feilføringer, f.eks noe ført på anleggsmidler (balansen), kjøp på 15000-, men som kunne vært ført på kostnadskonto i stedet.
Resultat
Her også er det viktig å gå igjennom alle kontoene. Du er ansvarlig for å kjenne til at saldo på hver konto er korrekt. Kontoer fra 3000 og oppover.
Her kan du da se på driftskostnader og driftsinntekter.
Kan være greit å sammenligne med fjoråret også, selv om det er forandringer fra år til år.
Bank
Vi anbefaler å avstemme banken hver måned, og det gjør at det blir mindre arbeid ved årsslutt og du vil få en god kontroll fortløpende. Resultatet blir også korrekt, da de fleste transaksjoner går gjennom bank. Du vil da også få en bedre oversikt på Tripletex-tavlen.
Bankavstemming
Sjekk at inngående saldo og utgående saldo stemmer med tallene på kontoutskrift fra banken er lik det som er i regnskapet.
- Stemmer saldoen i regnskapet med kontoutskrift i banken - da har du avstemt og saldoen stemmer.
- Stemmer ikke inngående saldo? Da er det en feilføring i forrige eller tidligere måneder.
- Stemmer ikke utgående saldo for måneden, men kun inngående? Da må du gå igjennom alle føringene i regnskapet og se om alle inn og utbetalinger stemmer med fasiten fra banken.
Se gjerne video om bankavstemming med bankintegrasjon her
Gå til "Bank>Bankavstemming>Manuell" dersom du skal du foreta en manuell bankavstemming.
Her vil du se inngående saldo, samt ut og inn av bank som er registrert i regnskapet. Sammenlign med kontoutskriften fra banken, inngående og utgående saldo. Korriger om nødvendig.
Feilregistrert på konto
Har du vært uheldig å registrert innbetalinger manuelt fra kunder mot en feil regnskapskonto, kanskje før du satte i gang med bankintegrasjon? Gå til "Regnskap>Hovedbok", sorter og velg den regnskapskontoen og ønsket periode. Deretter kan du markere og velge "Endre valgte posteringer". Slik at det blir korrekt ført mot regnskapskonto.
Privatuttak
Se punktet under “Avvik i balansen” over, og rutiner for “Opprett bilag”, hvor privatkontoene tømmes og overføres til egenkapital.
Der vil det være flere konti som gjelder f.eks. kontoen 2070 for private skatter, konti fra 2054 til 2079.
2060 - Privatuttak (ENK)
Alle private utbetalinger som skjer i løpet av året skal bokføres mot konto 2060 privatuttak.
-
Lønn
-
Tilbakebetaling av utlegg
2055 - Innskudd kontanter (ENK)
Alle private innbetalinger som skjer i løpet av året burde bokføres mot konto 2055 innskudd kontanter.
-
Betalt regninger for bedriften privat
-
Lån til bedriften
"om negativ saldo" - Du har skutt inn mer penger enn du har tatt ut i løpet av året.
"om positiv saldo" - Du har tatt ut mer penger enn du har skutt inn i løpet av året.
Reskontro
Utgående faktura
Finnes det ubetalte faktura per 31.12? Er noen av disse gamle og purret, og du ikke får inn penger. Da kan det kanskje være grunnlag for å tapsføre disse i regnskapet ditt.
Gå igjennom Kundereskontro - du kan evt benytte Fakturaoversikt for å se hva som er utestående. Men kontroller gjerne også mot kontoutskriften, noen kan være betalt.
Vurderer du per 31.12 at dette er tap på kundefordringer, må du føre avansert bilag for dette. Husk at det er en del krav som må være oppfylt før du kan føre det som tap.
Tips: Du kan avstemme kundereskontro/fakturaoversikt opp mot balanserapporten.
Leverandørfaktura
Finnes det ubetalte leverandørfakturaer per 31.12? Er det noen av disse du ikke kommer til å betale hele eller deler av, f.eks på grunn av en tvist med leverandøren?
Fra Leverandørreskontro kan du se hvilke leverandører/faktura som står ubetalt, delvis betalt. Her kan det være en ide å sortere oversikten på bilagsnummer (da vil du se evt utbetalinger som er ført på en faktura f.eks., evt sortert på forfallsdato).
Kontroller hvilke fakturaer som er ubetalte. Er det noen av disse du ikke skal betale helt eller delvis, påse at kreditnota mottas fra aktuell leverandør. Det kan også være at du har betalt purringer og mangler selve fakturaene. Få kopi av disse og bokfør de så reskontroen stemmer.
Tips: Du kan avstemme leverandøroversikten opp mot balanserapporten. Sjekke at det er korrekt beløp i begge rapporter.
Lønn
For de av enkeltpersonsforetakene som har lønn i Tripletex, vil det være aktuelt å avstemme også for lønn. Selv om man er et ENK har du anledning til å ha ansatte. Det viktige her er at eier ikke tar ut lønn til seg selv på lik linje med en ansatt.
I Tripletex er konto 2910 standard “Gjeld til ansatte og eiere”. Det er den konto, som når man kjører lønn, hvor lønnen/penger midlertidig blir satt inn, og det er herfra man betaler ut lønnen. I utgangspunktet skal denne kontoen være i null per 31.12.
Men det kan likevel hende at kontoen ikke står i null. Det kan også være utbetalte forskudd som ikke er avregnet og trukket i tidligere lønnsutbetalinger, samt trukne forskudd som ikke er bokført i regnskapet. Viktig å avstemme denne kontoen, så alle utbetalinger er innberettet via lønn på riktig måte.
Vi har to andre kontoer som også må avstemmes, 2600 Forskuddstrekk og 2770 Skyldig arbeidsgiveravgift. Disse to kontoene vil nok ikke være i null.
Disse vil nok ikke være i null per 31.12. fordi fristen for å betale termin 6. ikke kommer før etter årsskiftet, og forfaller i januar.
Basert på hva du har kjørt av lønn og rapportert inn via a-meldingen til Altinn, vil du få grunnlaget for forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift.
Helt nederst i terminoppgaven vil du se forfallsdato, beløp, konto og KID-nummer for betaling av skatt og arbeidsgiveravgift.
Sammenlign gjerne tallene i balanserapporten med tallene i terminoppgaven.
Du kan f.eks se på Lønnsrapport - ansatte for å se hva som er rapportert inn på 5000-serien, som du evt kan sammenligne med en A07 rapport fra Altinn. Her kan du da dobbeltsjekke at alt er rapportert inn i forhold til det som ligger i regnskapet. Der vil du også se forskuddsskatt og arbeidsgiveravgift bl.a.
MVA
Da er tiden inne for å avstemme mva. Det som er fint er at Tripletex hjelper deg å kontrollere grunnlaget.
Sjekk at grunnlaget er 25% etc, at innførsels mva er med og går +/-.
Oppgjørskonto for merverdiavgift er 2740. Avstem denne mot mva-meldingen nov-des. 2022.
Du kan ta ut grunnlaget for mva-meldingen via last ned funksjonen. Last ned funksjonen finner du i ikonet med pil som peker ned øverst til høyre.
Du kan også ta ut balanserapporten og få en oversikt over balansekontoene.
Her ser vi at oppgjørskontoen 2740 har et beløp, som da evt skal betales eller mottas, men ikke før i 2023.
Når mva er avstemt så skal det ikke ligge noen summer på 2710 etc. Dvs at saldoene her blir overført til 2740.
Periodisering
Hva er periodisering
Periodisering er bokføring av kostnader og inntekter i den regnskapsmessige perioden de tilhører. Gir et mest mulig korrekt økonomisk bilde av resultat.
* Inntekter bokføres i perioden de er opptjent
* Kostnader bokføres i perioden de er påløpt
Eksempel kan være at du mottar en husleie som gjelder for flere måneder/perioder. Da ønsker vi kanskje at kostnadene skal fordeles over flere perioder/måneder.
Tripletex har en enkel måte å periodisere leverandørfaktura på. Ved f.eks en faktura for husleie over 3 måneder kan vi føre den som følger:
Selve bilaget vil da se slik ut:
Det vil automatisk bli bokført mot kostnadskonto etterhvert som periodene kommer som kostnaden skal fordele seg på.
Periodiseringen gir et mer realistisk og riktig bilde av kostnadene på denne måten. Det er også pliktig å periodisere vesentlige poster i regnskapet, så dette kommer vi nok ikke unna.
Har du fakturert i begynnelsen av januar for varer og tjenester levert i desember, så skal disse føres som påløpt inntekt. Vesentlige poster skal periodiseres til riktig inntektsår. Dette kan også være viktig for å få et så riktig resultat som mulig, og dermed et riktig grunnlag for å betale skatt av.
Årsoppgjør
Les mer om årsoppgjørsmodulen for ENK her
Hva er et årsoppgjør
Et årsregnskap er oversikt over bedriftens offisielle regnskap som sier noe om deres økonomiske stilling i slutten av et regnskapsår.
Et årsregnskap skal inneholde resultatregnskap, balanse og en eventuell årsberetning.
* Inntekter - kostnader = Resultat (som da enten er et overskudd eller et underskudd)
Skattemelding
Skattemeldingen med næringsspesifikasjon er et resultat av årsoppgjøret, som skal gi Skatteetaten grunnlag for å beregne riktig skatt for inntektsåret.
Årsoppgjørsmodul i Tripletex genererer disse næringsopplysningene, som skal sendes til Skatteetaten.no, og kobles med den personlige skattemeldingen med pre-utfylte opplysninger fra Skatteetaten.
Årsoppgjøret i Tripletex er for Enkeltmannsforetak (ENK), og er satt opp trinnvis med forklaringer og veiledninger til å støtte opp om hvert steg i prosessen frem til ferdig levert skattemelding.
Husk at resten skattemeldingen må fullføres og sendes inn på Skatteetatens sider.
Viktige rapporter
Rapporter
Det er typisk balanse- og resultatrapporten du tar utgangspunkt i, samt saldoliste.
Åpne poster
Ubetalte faktura per 31.12.202x
Ubetalte leverandørfaktura per 31.12.202x
Frister for årsoppgjøret
Fristen for å levere skattemelding med vedlegg er 31. mai 2023